Asma İskele Talimatı Asma İskele Kullanımında İş Sağlığı Ve Güvenliği Talimatı
AMAÇ: Bu talimatın amacı; asma iskele kullanımında uygulanacak İş Sağlığı ve Güvenliği hususlarının belirlenmesini ve çalışmaların bu talimat hükümlerine göre yapılmasını sağlamaktır.
KAPSAM: Bu talimat asma iskele kullanan personeli kapsamaktadır.
SORUMLULUK: Asma iskele kullanan personel bu talimatta yazılı hususların uygulanmasından sorumludur.
TANIM VE KISALTMA: KKD: Kişisel Koruyucu Donanım
UYGULAMA: Bu talimat için personel asma iskele kullanmaya başlamadan önce gerekli tüm kontrolleri yapmakla yükümlüdür. Bu kapsamda;
1. Yükseklik korkunuz varsa asma iskelede çalışma yapmayınız ve amirinize haber veriniz.
2. Asma iskelelerin altında hiç kimsenin bulunmamasına, söz konusu alan korkuluk veya fiziki bariyerle sınırlandırılması gerektiğine dikkat ediniz. Uygunsuzluk varsa çalışmayınız.
3. İskele üzerinde çalışırken KKD (baret, paraşüt tipi emniyet kemeri (askı tertibatından ayrı bir yere bağlanmış dikey yaşam halatına bağlı) ve çelik burunlu ayakkabı) kullanınız.
4. Asma iskelelerde işçi sayısı kadar dikey yaşam halatı bulunmadan çalışma yapmayınız. Dikey yaşam halatları, platform ve iskelelerden bağımsız olarak çatı parapetlerine ankrajlayınız ve haftalık olarak kontrolleri yapınız/yaptırınız. İskele üzerinde çalışırken paraşüt tipi emniyet kemerlerini bu halatlara bağlayınız. Halatları ve emniyet kemerlerini her kullanım öncesi kontrol ediniz.
5. İskele ve platformların, en az 100 cm yükseklikte ve 15 cm yüksekliğinde eteklikli korkulukları olmalı ve bu korkulukları çalışma esnasında yerlerinden kesinlikle çıkartmayınız. Üst seviyesi ile taban arasındaki mesafenin yarı hizasına da bir ara korkuluk çekiniz. Uygunsuzluk durumunda çalışmayınız. (Korkuluğun tümü, herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık bir yüke dayanabilecek şekilde yapılacaktır.)
6. Asma iskeleye ara katlardan iniş biniş yapmayınız.
7. Asma iskeleleri, kullanım amacının dışında yük asansörü olarak kullanmayınız.
8. Asma iskeleleri her kullanım öncesinde gözle muayene ediniz herhangi bir sorun var ise yetkililere bildiriniz ve sorun giderilene kadar çalışma yapmayınız.
9. Asma iskeleleri kontrolsüz olarak askıda bırakmayınız, çalışmanın olmadığı zamanlarda mutlaka zemine kadar indiriniz.
10. Çalışmayı riske sokabilecek olumsuz hava şartlarında (rüzgar, yağış vb.) asma iskelede çalışma yapmayınız.
11. Asma iskele üzerinde herhangi bir ani harekette bulunmayınız ve şakalaşma yapmayınız.
12. Asma iskelelere, öngörülen maksimum yükün üzerinde yükleme yapmayınız, maksimum taşıma kapasiteleri okunur şekilde üzerlerinde yazınız.
13. Üzerlerinde çalışacak işçi sayılarını iskele büyüklüklerine göre ayarlayınız, çok fazla işçi bulundurmayınız.
14. Asma iskelelerde yetkilisi dışında herhangi bir onarım veya modifikasyon yapmayınız.
15. Asma iskeleleri tamamen dik olarak çalıştırınız, farklı açılarda çalışma yapmayınız. Asma iskelelerde öngörülen tehlikelerle ilgili gerekli uyarı levhaları asınız.
16. Asma iskelelerin yılda 1 kaldırma testlerini yetkili bir teknik elemana yaptırınız ve bunlarca onaylanmış test raporları şantiyede muhafaza ediniz.