İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanı, işyerinin çalışanlar ve ziyaretçiler için güvenli olmasını sağlamak için çalışan kişidir. Üretim tesisleri, şantiyeler, kamu hizmetleri tesisleri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışabilirler. İş güvenliği konusuna verilen önem artış gösterdikçe; iş güvenliği uzmanı olmayı isteyenlerin de sayısında ciddi oranda bir artış gözlenmektedir. Peki, iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İşte detaylar!
İş güvenliği uzmanları genellikle iş kazalarını önlemek için gerekli önlemlere dair prosedür oluşturmaktan sorumludur. Bu uzmanlar; çalışanlar için eğitim programları geliştirir, teftişler yapar, tavsiyelerde bulunur ve güvenlik standartlarını iyileştirmek için önerilerde bulunurlar. İş güvenliği uzmanı, işyerinde çalışanların güvenliğini sağlamaya odaklanan bir meslektir. Bir iş güvenliği uzmanı, inşaat, imalat, madencilik de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda çalışabilir.
Bir iş güvenliği uzmanının görevleri, çalıştığı işletmenin büyüklüğüne bağlıdır. Birden fazla bölümü olan büyük şirketlerde, uzmanın denetimi altında yalnızca bir departman olabilir veya birkaç departmanda işçi güvenliğinin tüm yönlerinden sorumlu olabilir. Elbette ki iş güvenliği uzmanı olmanın birtakım ön koşulları bulunmaktadır. Bu hem akademik anlamda hem de kabiliyet ve beceri anlamında geçerli olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanı olmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından yetki verilmiş olan eğitim kurumlarının düzenlemiş olduğu eğitim programlarına dahil olmak gerekmektedir. Bu programlardan birisine katılarak; sonrasında yapılacak olan sınavdan başarılı olmak, iş güvenliği uzmanlığı için ön koşuldur. Bu aşamadan sonra başarılı olanlara ‘’İş Güvenliği Uzmanı’’ belgesi verilmektedir.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanlık alanına dair tüm yasal prosedürler; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu kanuna bağlı olarak yayınlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki yönetmelik, temel belirleyici kuralları içine almaktadır. Peki, iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Dahası kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? İşte detaylar!
- Teknik öğretmenler
- Fizik, kimya ve biyoloji alanında teknik unvan sahipleri
- Üniversitelerin mimarlık ve mühendislik bölümlerinden mezun olanlar
- Üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde ön lisans, lisans ya da yüksek lisans yapanlar
Ayrıca bakanlık tarafından görevlendirilen kuruluşlardaki çalışmayı denetlemekle görevli müfettişler de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilirler.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanları, işyeri tehlikelerini analiz etmek ve değerlendirmek, bu tehlikeleri azaltma veya ortadan kaldırmanın yollarını belirlemek, çalışanları İSG konularında eğitmek için programlar geliştirmek ve İSG standartlarına uyulduğundan emin olmak için iş yerlerini teftiş etmekten sorumludur. İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan kişidir. Çalıştıkları yerdeki tehlikeli koşulları belirlemekten ve düzeltmekten sorumludurlar. Ayrıca şirketlerin çalışanları yaralanma ve hastalıktan koruyan politikalar oluşturmasına yardımcı olur.
İş güvenliği uzmanları şirketlerindeki potansiyel tehlikeleri belirlemek için çalışanlarla birlikte çalışırlar. Ekipmanı incelemek, çalışma ortamlarını incelemek ve işverenlerin işyerlerini çalışanlar için nasıl daha güvenli hale getirebilecekleri konusunda rehberlik sağlamak için bir iş sahasını ziyaret edebilirler. Bütün bu bilgiler ışığında iş güvenliği ve sağlığı uzmanlarının her zaman kritik bir öneme sahip olduklarını rahatlıkla ifade edebiliriz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanı olmak için iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak gerekmektedir. Bunun için yetkili bir kurum vasıtasıyla iş sağlığı ve güvenliği kursu almak gerekmektedir. Kurs sonrasında ÖSYM tarafından uygulanan sınava girmek gerekmektedir. Bu sınavdan en az 70 ve üzeri puan alanlar iş güvenliği sertifikası alabilmektedir. İş güvenliği sertifikası için yılda iki kez sınav düzenlenmektedir.
Bütün bu bilgiler iş sağlığı ve güvenliği uzmanları; ışığında potansiyel tehlikeleri ve riskleri belirlemek için tesis ve ekipman teftişleri yapmak ve işyerindeki tehlikelerden kaynaklanan yaralanma veya hastalık riskini azaltmak için tasarlanmış politikalar geliştirmek konusunda uzmanlaşmış kimselerdir. Ayrıca, işyerinde kimyasallara ve toksinlere maruz kalmanın nasıl kontrol edileceğine dair tavsiyelerde bulunmak ve bu maddelerle ilgili hükümet düzenlemelerine uygunluğu sağlamak ve güvenli bir çalışma hayatının oluşmasına da katkı sunmaktadır.
Yorumlar (1)